Pages

Wednesday, 23 December 2015

SELAMAT TINGGAL DUNIA CAMPUS



MACAM MANA KORANG URUSKAN PERBELANJAAN DI IPTA?

Bagi aku penagih kasih ptptn ni, satu sem dapat 3250. ditolak ngn yuran, buku, fotostet nota, makan minum and so on…mmg xkan bertahan sampai akhir sem.
jujur aku ckp, family aku biasa2 je, xmiskin sgt, xkaya sangat. mak abah dah xkeje..abah 73 mak 62..aku anak ke belas2 dari belas2…aku bongsu.
smua kakak2 n abang2 aku dah kawin…semua dah ada komitmen masing2…sebelum msuk ipt, one of my sister dah pesan i have no right to ask any financial supports from my siblings, they all have their own financial problems.
so, i'm done.

cuma kalau desperate sgt aku PINJAM dan BAYAR BALIK ASAP.
tapi bila raya ke atau holiday break, kalau ada org hulur aku sambut je.hehehe

Bagi aku….aku dah faham sgt ngn diri aku, aku jnis yg suka beli tudung n baju, terutama awal semester..maklumlah budak baru nak up kan…masa tu aku carik duit dgn jual kerepek ubi,keropok ikan, maggi thai…letak dkt koperasi hostel slalunya habis licin cuma duit xpernah cukup..xpe lah aku halalkan. lepas tu aku amik upah jaga booth kerongsang dkt kwsn cmpus aku jugak…not bad lah.
bila naik sem 4 aku try keje dkt tesco tp bukan dalam tesco kat luar2 je, jaga kiosk..dari pukul 9 pagi sampai 10 malam, sakit belakanggggg ngn kerusi xleh bersandar gitu..huhu aku kena hafal lebih 100 jenis kuih traditional. nak termuntah rasanya.haha tiap hari dpt 40 ringgit..lepas la makan minum tu.
banyak sem jugak aku ad mslsh ngn ptptn msuk lambat aku trpaksa pnjm duit ngn org nk byr yuran…

semester 4 adalah semester paling terseksa…tiap mlm sbelum tidur aku nangis,aku xleh nk pinjam duit ngn siblings aku, aku malu nk mintak ngn parents aku, tp bila mak aku ckp "selagi mak hidup, mak akan tolong, xpyh pedulikan org lain,mak ada" berderai air mata aku masa tu..aku rasa mcm down sgt kalau mak abah xde aku mcm mana?aku acap kali makan roti expired date, pernah mlm tu aku dahaga air, air masak xde, aku masak air dlm heater, xtahan tggu lama sgt nk sejukkkan, aku cri air merata dlm rumah aku, ttbe aku trnmpk balang air housemate aku, hampir2 aku nk minum tp aku fikir kalau aku mati dlm tdur mcm mana? end up aku tunggang botol aku mnum stitik dua air. kalau bertuah dptlah nasik mkn skali shari, aku n roomate aku beli perencah nsik goreng. kami ada ricecooker kami masak nsik kosong pstu gaul ngn prencah tu. bbrapa mggu lps tu aku tgk ricecooker xde..dah kena rampas.masa tu kami puasa, nk dekat berbuka da…hancur hati aku.. tp kami kuat sbb kami bergantung sesama sendiri, sama2 susah.pernah jgk tetibe jiran dtg bg nasik…xtahu mana dia tahu kami xmakan..malu jugak mse tu…

tp itu semester 4 punya crita.masa tu ada msalah ptptn, sbb tu tenat skit.
bila dh msuk semester2 akhir, aku pun dah muak makan nasik basi, roti berkulat…tmbh ngn prgai suka beli tudung n baju, aku bangkit…aku xnak dah mcm tu.aku cuba usaha cara lain plk.
under subject entrepreneurship, aku bukak salon n spa…potong rambut,basuh rambut,pedicure,manicure, facial treatments. kami bertujuh aku manager dan tukang potong rambut n basuh rambut.alhamdulillah A pun dapat,duit pun dpt. ohh pengalaman skali.


lepas abis semester tu, aku teruskan dgn potong rambut, ramai jgk org yg aku xkenal dtg nk ptong rmbut. Alhamduliilah…walaupun masih lg makan sekali sehari tp xde la tenat mcm dlu.
tambahan lg, aku mula buat partime dkt kedai di campus aku, bila ada gap aku keje.bila aku ada masa free lebih aku join bukak booth…walaupun sangat penat tp berbaloi.xperlu lg aku nk mintak pinjam duit ngn sape2.

bila dah last sem ni…aku tgk banyaaaakkk sgt shawl n tudung aku yg dah x terpakai dan ada jugak yg aku beli xpakai2….so, aku decide aku buat preloved items. alhamdulilllahhhh banyak jugak terjual. (rasa bahagia bila pergi campus nmpk org pakai tudung kita)
bermanfaat jgk tudung2 yg aku beli dlu..

aku suka melukis sangat2 suka melukis, ada org cadangkan aku jual lukisan aku..tp aku xtau kalau ad org nk beli. tp mcm best je buat totebag kan? hahaha skrg aku tgh kumpul duit nk beli wacom, bru semangat sikit.melukis dan jana pndptan. ewahhh berangan.

Sekarang, aku tgh studyweek, nanti bulan dua tahun depan...aku dah start praktikal dekat mahkamah syariah rendah.

wish me all the best. :)


Sunday, 13 December 2015

ED





I've been trapped inside a tower, 
I am locked and lost the key, 
now the darkness that creeps at night, 
is my only company, 
nobody tries to save me here, 
because they cannot hear my cries, 
I pass my days in solitude, 
and watch the world move on outside, 
this tower isn't that grand, 
it's really not that tall, 
but still I can't escape it, 
I can't break free from here at all, 
and though you cannot see this tower, 
just believe it's there instead, 
because my tower isn't made of stone, 
I'm just trapped inside my head.

Wednesday, 9 December 2015

LELAKI DURJANA



Show feelings, get hurt.
Be faithful, get cheated on.
Show love, get left.
Be honest, get lied to.

Ketahian apakah ini?
Selama 4 tahun kita kenal, berkali-kali kau perdajalkan aku.
Ohh..Lelaki yang gemar berfoya.
Memanglah semuanya celaka.


Dulu....ketika kau menggunakan pelbagai cara untuk ‘tackle’ aku, habis seantero ‘pickup lines’ telah kau cipta.
“Aduhai sayang...alangkah tidak sabarnya aku ingin bertemu denganmu diatas pelamin cinta kita”
Masihkah kau ingat wahai buaya?
Aku ini umpama boneka bernyawa kau perlakukan....
Saat kau bosan kau cari,
Saat kau jemu kau lari.

Kau berlagak umpama KAU KEPUNYAANKU SEORANG.
Kau berlagak umpama HANYA AKU CINTA KAU SEORANG.

Hakikatnya?
Hakikatnya kau menyelam sambil meneguk air longkang loji perkumuhan!!!Pantaslah dengan lelaki seperti engkau.Kurang cukup seorang.!!

Apakah tiada rasa bersalah didalam hatimu?
Aku begitu jelek mengingatkan saat kau mengajakku bertemu diatas pelamin sedangkan kau sudah punya kekasih hati.

Berani-beraninya kau mempermainkan perasaan aku?

Seorang gadis yang belum pernah mengenal erti CINTA.
Seorang gadis yang memberanikan diri menyambut salam CINTA.

Tergamaknya dirimu wahai lelaki.

Aku ini anak perempuan yang ditatang bagai minyak yang penuh oleh bapaku.
Aku ini anak perempuan yang disayangi seluruh jiwa dan raga oleh ibuku.

Engkau juga punya saudara perempuan,

Masakan kau tergamak memperlakukan aku sebegini?
Masakan kau tega menghancurkan hati aku seperti ini?

*******

PENULISAN PERTAMA

PENULISAN KEDUA 

PENULISAN KETIGA

****

PENULISAN KEEMPAT – 5 Mac 2015
Hampir bertahun juga aku menyekat Zafril di laman social aku, namun aku hairan bagaimana dia menemui nombor baru ku.Dia menghantar pesanan kepadaku meminta alamat rumahku, katanya ingin menghantar sesuatu.Aku dengan endah tak endah menghantar alamat asrama aku.
Beberapa hari kemudian, aku menerima satu bungkusan dari satu Online Shop, ya dress yang berwarna green emerald tersangatlah cantik.
Wow, aku dengan muka tak malu mencuba pakaian itu.Semua kawanku mengatakan dress itu begitu ‘stunning’.
Dia mengatakan itu tanda dia memohon maaf dan katanya sudah laam dia ingin memberi hadiah buatku.Aku mengucapkan terima kasih buat susah-susah sahaja.
Dalam hati aku, baguslah nanti bagilah lagi.hahahha sebenci-benci aku padanya aku tak kisah menerima pemberiannya.Hati aku juga yang senang.
Aku meminjam gambar seorang sahabat lelaki ku, aku menghantar gambar tersebut kepada Zafril dengan mengatakan bahawa itulah dia lelaki pilihan keluargaku dan aku sudah jatuh cinta kepada lelaki itu.Dia agak tergamam ya dia terkejut.
Apa dia fikir aku tak mampu hidup tanpa dia? Memang bodoh betullah kalau macam tu.Hakikatnya aku belum dimiliki sesiapa tapi  aku bertekad tak akan pernah menerima dia dalam hidup aku.
Atas apa yang telah dia dan bekas kekasihnya perlakukan aku, tak semudah itu aku menerimanya kembali dalam hidup aku.
Aku sengaja menyakiti hatinya dengan memuji lelaki yang kononnya kekasih aku itu.Dia seorang yang baik hati, anak yang soleh belajar di institusi tinggi dalam bidang syariah dan banyak lagi.Barulah Zafril terkulat-kulat merayu agar aku melupakan perkara yang lepas.
Tidak...Tidak akan ada lagi peluang dan ruang buat lelaki pengecut dan bacul macam Zafril.
Biar dia rasakan betapa sakitnya hati diperdajalkan.Aku yang dulu bukan lagi aku yang sekarang, dulu aku memang bebal bagai lembu dicucuk hidung tapi kerana sikap dia, hati aku telah beku sebeku-sebekunya.
Sambil aku mencium wangian dress yang baru aku terima, dengan penuh rasa bahagia... aku menekan ‘button’ ‘BLOCK’ pada nombornya.
.
.
KAU DAH BOLEH PERGI MAMPUS.

Tuesday, 8 December 2015

I MiSS You


salam and hi,

it's been a long time, isn't?
hopefully, you guys still following my blog.
please don't hit the button "unfollow"

ohh
 

just wanna share something,
but yeahh let's K.I.S.S
Keep It Simple & Short
okay?

well, I've been really quiet lately (have to admit. lol)

busy siapkan thesis,
pejam celik, pejam celik,
ayoyo
dah tahun akhir ghupenya.

insyaallah tahun depan grad,

Ijazah Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa.

hm hmm anyway,
before this, xsempat nak share kat sini.
guess what?
hohoho