Pages

Thursday, 26 July 2012

serabut kau..? serabut aku..?

aduhai..

pilihan berbagai rupa juga gaya...
pilihan antara hati yang ikhlas atau kepuraan semata..

tampak semudah ABC mahupun 123..

sukar mengungkap kata putus..
sukar mencoret kata tegas..

akhir konklusi..
biarkan semua goresan membentuk lukisan..

dan...

biarkan mereka memuja tanpa kepastian...

TEkANan PerAsaAN bAi!

                                                                                                                       : tiada kene mngena sekadar jamuan mata..


sengal..
kau ada mulut..
tapi kau bisu..

sebal..
kau ada mata..
tapi kau buta...

senget...
kau ada telinga...
tapi kau pekak..

weyh.ini sengaja ke hapa ha?.sakit hati lah siot!!!!

Wednesday, 25 July 2012

tanda-ii rumah anda ade hantu

TANDA-TANDA RUMAH KORANG BERHANTU

 seram plak entri aku kali ni... -.-"


iSh.kALu tuLIs INtRO KaNG TAKut KOrANg RasA serAm.jADik,BacA Je lA teRuS..HiK..hik..Hik !
antara tanda-tanda kediaman korang berrrhantu ialah.....

        rumah korang selalu berubah tempat.kejap kat tepi kubur,kejap tepi bukit,kejap atas bukit,tepi sawah..ngalahkan background filem.

        rumah korang buleh transform.kejap jadi pondok buruk,kejap jadi banglo,town house dan yang sewaktu dengannya..

        menjadi rumah persinggahan entiti yang korang tak nampak kewujudannya.tahu-tahu ad keris lama,duit lama,periuk sumbing dan segala macam perkakas yang disukai oleh kaki-kaki nombor ekor..

        susun letak barang dalam rumah sentiasa berubah-ubah.kejap-kejap style inggeris,kadang tu konsep moden,minimalisme....korang tak de peluang nan tunjuk bakat berhias rumah..

        buleh sesat larat..walhal rumah bukan besar mana pun...adalah besar sikit dari kandang kambing yang berkeluasan untuk lima pluh ekor..

        memang jelas lagi nyata nampak bekerumun antu duk menetap dalam rumah korang..panjang,pendek,besar,kurus,gemuk dan segala saiz serta warna ada...mengalahkan teletubies..!

HAAA..AmAcaM...?adE Tak TanDA-ii SEmuA Kat ATas NI..?KIKiKiK..kalAU adA,cpaT-CepATLa..hiASKan rumAh koRAng deNGan AYat-aYat sUci AL-qurAN..BuangKan SEGalA GambAR yg TA senoNOH BagaI tu...orait??!!
selamat maju jaya sejaya-jaya nya...tata titu teto.. muahh =*

Friday, 20 July 2012

BELIAU SUDAH HILANG ENTAH KEMANA



ALAN
Bagi aku..dia adalah salah seorang sahabat aku…aku kenal  dia…tahun lepas..kakak angkat aku yg memperkenalkan aku kepada dia…lagi pula..bapa saudaranya merangkap sahabat baiknya (mereka sebaya) adalah salah seorang friendlist dalam facebook aku…
Alan menghantar mesej kepadaku..mulanya aku tidak layan..namun selepas dia memberitahu bahawa kakak angkatku mahu kami berdua kenal…aku mula melembutkan hati,sekadar berkawan apa salahnya..
Semuanya okay sepanjang perkenalan kami..apa yang aku perhatikan..dia begitu gemar menelefonku terutamanya ketika aku tidur..katanya..suara aku bila tersedar dari tidur ‘BEST’..aku geram sekali dengan telatahnya yang agak kebudak-budakan itu..
Kadang-kadang aku was-was…dengan siapakah aku berkawan…bukan apa..setiap kali dia mms gambarnya padaku….pasti berlainan rupa..
Aku tertanya-tanya aku kah yang rabun ataupun dia yang mahu mempermainkan aku….3 kali dia mms kepada aku..lalu 3 kali itu lah..bagi aku..gambarnya adalah sangat berbeza sekali..
Berkaitan status pengajian nya..bila aku bertanya..dia berkata dia sebenarnya belajar di UUM..tapi terpaksa berhenti kerana sakit..lalu dia tinggal di rumah bapa saudaranya diterengganu….dia pernah memberitahu aku dia mahu menjadi petani moden yang bejaya kelak…aku tersenyum mendengarnya..
Dia juga menghantar gambar buah labu yg dia tanam..memang mantap betul..pastu ada juga..sayur-sayuran macam sawi…
Hari tu..dia senyap tanpa khabar berita.aku hairan…tapi dah menjadi tabiat aku….tidak menghantar mesej kpada nya kecuali bila dia menghantar mesej kepadaku..baru lah aku balas..
Beberapa hari kemudian…dia menghubungiku..katanya..dia berada di hospital…dia menjalani sedikit rawatan…bila aku bertanya,dia menyatakan bahawa kepalanya dibedah..
Aku seakan tidak percaya kerana situasi itu sperti dalam filem saje..
Aku menyuruh alan mms gambar kepalanya kerana aku mahu lihat bagaiman keadaannya..Mulanya dia tak mahu….selepas aku memujuknya..baru lah dia menghantar gambar kepalanya..
Aduhai kesian alan…jelas kelihatan kepalanya berjahit..aku menunjukkan gambar itu kpda abah dan mak….aku ceritakan tentang alan..abah dan mak bersimpati…
Slepas beberapa hari kemudian..alan keluar wad..kami berhubung macam biase…dia menelefonku 24 jam sehari..kalau aku tak angkat dia bising membebel-bebel..
Alan kadang-kadang manja seperti umurnya jauh lagi muda dari aku,
Tak banyak kenangan sepanjang aku bersahabt dengannya..yg aku tahu..dia suka bercakap denganku dan bercerita tentang sepupu-sepupunya yg kecil…dia sukakan kanak-kanak..(seperti aku juga)
Hari itu…
Aku terkejut bila dia meluahkan rasa hati nya terhadapku..Dia mengasihi diriku lebih dari seorang kawan…walaupun aku tidak terikat dengan mana-mana lelaki..namun,..aku tak boleh menafikan bahawa aku hanya menganggap nya sebgai kawan.
Dia berjanji bahawa dia akan berusaha memikat hati ku..dan akan menunggu hingga aku turut jatuh hati kpadanya..
Selepas beberapa ketika…msih aku ingat… dia gagal menghubungiku (kerana aku sedang bercakap dengan teman sekolahku) dia mula marah-marah dan merajuk tak tentu pasal..
Aku tertekan dengan sikapnya yg tersangat mengongkong aku…sedangkan aku dan dia tiada apa-apa..
Lama-kelamaan..dia mula menyepikan diri…
Bila hari lahirnya tiba aku memberi ucpan yg panjang lebar khas buatnya…tapi dia hanya memblas sepatah..’tme kasih’..aku benar-benar terkilan..apakah kerana aku hanya mahu bersahabt…dan juga….tidak menerima cintanya..dia berubah membenci aku..?
Aku ikhlas mahu berkawan dengannya..kerana aku sayang pada persahabatn kami..dan aku saaaaayang alan..tapi..mungkin dia sudah tak mahu menunggu hati aku yg keras macam batu ni….dia bosan..lalu mencari org lain..?mungkin..ya..dan..mungkin tidak…
Ape-ape pom..aku gembira pernah bersahabat dengan nya….
Alan.memang ly xmahu alan jadi kekasih ly..tapi itu tak bermakna ly xmahu kawan ngn alan..Cubalah alan faham….cinta tak boleh dipaksa….ly nak study dulu smpai berjaya…erm…Mcam mana alan nk faham..kita dah lama sangat  xberhubung ….sekarang….ly tak tahu.kak madi pown dah jadi dingin dgn ly..kenapa smpai macm ni alan..ly xtahu ape silap ly..sampai kak madi pun dah xsyg ly lg………………….
                                                                                  _post ni di tulis sekadar meluahkan rasa kasihku pada seseorang yg pernah menjadi sahabat ku..alan..

Thursday, 12 July 2012

MAMAT POYO JA'AT!!!


HaLuUUu...bLoGerS N rEadErS..!
Da KEring Laa idea...TAtaW da Nak UPdaTE SaL Pew...uMmM..
apE kaTE kiTA wAT sesI imbas MukA...imBas keMBaLi..?ecECeH...Nak TAK..NAk TAk..??
aLaaah..TAk mAhu??Ahhhh...TA kiRE!!tAnAk POwn akU TEtap NAk TUliS gak...!!
(eh.ade plak men pakse2.. =_='   )

eRm...tETiBE jER...TerIngAt kiSah KeNE uSyA DuLu...taPi LAm bEBanYAk TU...ni LAh EDisI PaLIng NGok NGeK KePAlA keMet!!
eRhh!! TAk iNgin AkU TerRR WAkeNAbEB 4 Da 2nd timE!

hehe..kisahnya berbunyi begini.... (kisah ni berlaku mase aku di tingkatan 6 bawah)

pada suatu hari...(ceeewahh.. ala-ala wat karangan mase um0 9 taw0n plak! )..ehh ok2..jan laa mara..eklan jap jerr kot.. >,<

camni..petang tu..cam besa laa..da balik skola..aku pi stesen bas..an..an...bila da sampai tu....hah?!   guess wut?!  CISSSSSSSSSSS!! TERRTINGGAL BAS DERR! bas plak senget btol..kalau destinasi lain banyak jerr..tapi law menghala ke rumah aku..ade ke patot..sebuah je???

so,andaikan at dat time pkul 2.30...so bas akan datang balik lam kul 3.40..bile da smpai tu pak cik driver pi lepak2 sat ngan geng die.....then bawu laaa gerak...errhh..SENGAL.!
tengah aku tensi0n tahap gaban guban tu...terrrrnampak laaa sekor...omak kau!! sori2..clap.
terrnampak laa sowang mamat ni ngah usya minah free hair (ahh suke t ko laa freehair ke free of charge ke..Ada Aku Kisah?! ) kat seberang sana tu..btowl2 depan aku...
adoyaii..naik menyampah laa plak...aku ngan diorang ni! konon ku mahu tapi ku malu laa minah tu..last-II aku tengop....mamat tu dapat gak number phone minah tu...aku yang kat sini...tersenyum (senyum ala-ala menyampah + geli)...minah tu tengok jerr kat aku..tah ape die cakap kat mamat sebelah die uuh.. none of my bussines oke,!

lam beberapa minit...pak cik bas pun panggil aku (maklumlaa da wape tawun naik abs...satu stesen bas kenal aku..termasuk kucim2 kurap kat ctu..werkks)

bila da naik tu..aku duduk agak belakang sket..nak wat cne..da loceng kat ctu jer memang confirm x wat hal..terrpaksalah redha.
tengah syok repair tudung  tu..tetiba....toooiing!
eh setan apa plak sebelah aku..lain macam je bau..!(cakap lam ati).
weeyh..ape ni..ta payah mengada laa nak duduk sebelah aku..banyak lagi kosong..cis si mamat poyo tadi rupanya!!kawan2 die bole je duduk kat belakang..

aku marah pun die gelak je..dasar,,!!baru jer aku bangun nak tukar tmpat duduk..cepat2 die angkat kepala lutut die hadang.(sambil tersengeh-sengeh).tak kasi aku pi kat lain.ehh...sakit nye hati aku..kalau tak engat dekat tudung skola yg aku pkai ...da kene terajang mamt ni...tak rela lagi terpakse..aku (macam biase bile da mara) dengan muncung panjang sedepa..terus duduk balik kat krusi tadi.!

si mamat ni boleh plak cakap.. 'eh..makin awak marah..makin comel laaa!!gerammmnye sy!'..
eiii mamat ni,kang aku cepuk mulut die baru tahu! aku wat derk je..sakit ati...antara kami berdua yg duduk bersebelahan tu..aku letak fail kat tengah2, tak hingin aku berrsentuhan even berlapik dengan beliau.!

tetiba..'alala..cute nye gambar die..nak tgk..nk tgk..!?'
baru aku ingat yg aku ada taruk gambar dekat fail..aduh banyak bunyik r die ni...aku trus cakap 'ta bole ta bole!!!!'

tiap kali mamat tu bercakap..mata tu terjojol macam nak telan org..geli mak!!
dah la...gatal...ade k patot mase aku tgh marah-II tu....die hampir2 nak cuit dagu aku..nasib aku sempat jerit kuat2..habis ketawa mamat tadi n da gang...aku panggil pak cik bas..adoooii.pak cik bas sibuk terr..jadi..dye cuma jerrkah je laa kat bebudak tu..tapi....jangan kan berkudis...luka pun TAK!! langsung tak berbekas pada mamat tu..malah die siap menjawab lagi ngan pak cik bas..

tetiba..aku ade idea....aku amik phone aku..CLICK!! aku amek gambar die!! dye trkjut..aku cakap..aku nak kasi kat polis..! dye kacau aku...tapi...ade plak..dyorang gelakkan aku balik...eeii,

pastu...dye pggil kawan2 die..aku da kecut pewot..ehh..nape ni...nape ni...si mamat ni tetibe nak lentok kan kepala dye kat bahu aku..wehh !!aku jerit kuat2..dye cpt2 tegakkan badan..katanya..'alaa tadi nak amik gambar sangat..ni biar kawan sy amik gambar kite bdua ye.?' aku pown...'TA NAK!! TA NAK!! TA NAK!!!!!!'

lepas beberapa minit...mamat tu cakap nak number phone aku....aku cakap...'ehh.bukan tadi da dapat number minah free of charge tu!??' dia gelak...cakap. 'alaa..tak sama.die lain...awak lain..'

aku cakap ta nak kasi!! tetibe...'haa.. baik awak kasi...t saya geletek awk?!!' amboi-II...main ugut2 plak jantan ni........disebabkan aku tak sanggup nak bayangkan kalau die geletek aku...aku pun gitaw dye..'aaah..jangan-II..!!urmm..mcm ni lah..awak kasi jer number awak..t balik umah..saya contact awak..ok??'

lepas jer sesi meyakinkan berlangsung...rumah aku pun da hampir sampai..aku tengok atas (loceng)..tgk bawah. (mamat sewel)
 'alamak..cane nak tekan ni..kalau aku tekan..mesti badan aku kene dia..eii..tak maw..tak maw...'.
 haa..aku ada idea..rumah aku xsampai lagi...tapi aku kene wat konon2 da sampai..takut mamat ni xmahu tolong..trpkse lah aku jerit kuat2 suh pak cik bas brhenti nnti tak la jauh sgt kne jalan...

'ehhh awak2....cepat tekan..cepat..!!!da lepas ni umah sy!!cepat!!' (aku wat suara sekalut mungkin)..
mungkin sbb terkejut..mamat poyo tu tewus bangun n tekan loceng..weyy agak-II la..xkan sampai tekan 4 kali kot brader!

disebabkan geram campur sakit ati darab menyampah bahagi marah....elok je kaki aku turun tgga bas..aku jerit kuat-II..'heyy..jangan harap laa aku nak contact kau!!buerkk!!'(sambil jelir lidah 2x)

die terkejut campur sakit ati kne tipu idop2..tapi mane leh wat ape..aku da trun bas pun!!hahahaahha..(ketawa puas ati)


namun...siapa sangka..
selepas berminggu-II kejadian tu berlaku...aku terus lupa insiden sengal tu.

hari tu..hari minggu...aku berbaju kurung moden dan ber shawl (pink colourrrr beb.haha)...masa aku naik atas bas...tgh2 tggu pak cik bas start enjin..tetiba aku terpandangkan..sowang mamat.ehh...macam..? OMAIGOD!!!! mamat poyo yg usik aku hari tu..maaaaakkkk tolong mak!!xleh jadi ni..aku tunduk membisu..aku dapat asekan dye lalu sebelah aku dan duduk sebelah aku..tapi sebelah krusi lain..

'EHH..MACAM PERNAH TENGOK?!'

mamat tu bersuara...'awak-II..'dia panggil aku...aku terpakse berpaling n konon wat muka hairan (wat ta kenal,,kikiki)

die cakap..'cuba awak senyum?'aku wat tak tahu..tetiba die wat lucu ape tah..aku ta tahan..aku tergelak...! tengok je aku gelak...dye terus datang duduk sebelah aku n cubit bahu aku!!! damn! (nasib ade kain..bukan kene kulit aku yg halus mulus ni)....katanya 'oohh..hari tu bukan main lagi..tak contact langsung..pastu siap jelir lidah lagi ye?!!!'

 (omak kau..kalau aku tahu aku akan jumpa die lagi..tobat aku tak wat camtu wei!)

kali ni aku wat-wat cakap lembut2 la..takut die bertindak luar kawalan...kali ni die sorang je...
sambil bercakap tu..aku tunduk kebawah... eii yerk!! kuku kaki hitam ?kotornye!!! ikut hati nak termuntah ase..tapi tahan jgk..tetiba die hulurkan botol air pepsi dye dekat nan mulut aku....'ehh tanak tanak...da minum air tadi..' dalam hati aku (tanak la aku minum air bekas kau..werk)..

kali ni..aku tahu..namanya...matzan.umo 20 tawun..

bila da sampai umah..dye lambai kat aku...aku senyum biri-II je (plastik terussss!!)

nampak kat depan pintu..ade abah..aku citer cepat-II.. from A to Z.....abah naik geram la..owg kacau anak dara kesayangan die ni...tapi sori abah..saly mmg tak tahu...die tggal kat ne...n sape mak bapak die..n saly xmahu tahu..n saly harap tak jumpe mamat sengal tu lagi..!

=,='  KEPADA MAMAT POYO : HARAP ITU PERTEMUAN TERKHIR KITA.! =@






Monday, 9 July 2012

wah....kreatif bukan..????!!

urutan refleksologi 
 
 tgn i yg kacau tu..hehehe
 haa..lawa kan..
 danish ngn delisya jadik model

bnda ni....lah..yg mase kecit2 dulu..saya slalu main pijak2..ada kat taman.
sambil tu pimpin tgn ngn sape tah..da lupa.. (family member ye)
sekarang bila...dah ade dpn mta batu bata ni..saya ngn abg saya..(di sokong penuh galakn oleh mak)
buat lah benda alah ni kat umah kami.....mula2..abg buatkan kayu...paku2...pastu..amik simen.gaul ngn pasir kasar..then....kami masukkan simen tu kat dalam kepingn kayu yg dah dipaku...susun lah batu..tp kene laa susun biar jadik tajam sket ..tggu hingga kering..pastu bukak kayu tu...taaraaa.done!!
so boleh la...susun cenggana pom..tapi....4 ur informati0n..mmg sakit weeyyyyyyy masa pijak batu ni..sbb kitorang ltk bayu tajam2..kikikiki

Friday, 6 July 2012

omaigod ! (mewah dalam merah) hahahaha

okay..masa untuk bekerja dah tamat .. (sementara je kot..ngee)..sekarang tiba lah masa untuk beliau menggila tahap gaban....wu wa wu wa...pe lagi kalau tak bergambar n pakse siap ugut lagi encik photographer yg ter amat lah busy ngn awek beliau tu....ei menyampah taw..dah siap sesi pujuk rayu..baruu laaa..ber jaya snap beberapa keping....haaa...peringatan penting...kalau xsuka xape lah kan..nak wat cenggana...tapi usah lah di kata itu ini...just zip ur mouth..orait dear...anyway...thanks a lot kepada encik battery low atas khidmat tak ber bayar anda sebagai jurugambar yg paling garang n ngade2..kikiki...
enjoy it..
 



 
cekak pinggang beb!!! alahai sayang....

 style rileks jerr..

 beg sponser.hahhahaa


ape tengok-ii... (dah ko letak aku tgk la..hahaha)





 oke,,gaya ni bukan atas kerelaan empunya badan taw....
 over ek......alaa..encik photographer garang laaaa
 ops....encik moshimaru pown nak masuk jgk erkkk!!
 elok sgt la tu..duduk mencangkung...hehe..sory mak
 saya pown ada misai oke
 on da way pi jeti ngan...
 termenung sat..mengingati saat kene 'dera'..ish ish ish
 pakai jam xoxo..hadiah dari abang is n kak idah...
 errr...sory....pemandangan agak tak memmuaskan..
 handset xlepas derr
 berangan jadik top model ker....ayoyo
 pakai spek jap ye..
kasut murah.hahhahahaahah,,,jgn harap sy nak pakai pi jejalan....tinggi siot..

Tuesday, 3 July 2012


YA... 
saya tak tahu dan saya tak pernah tahu...dan ya..awak tahu apa

 yang saya tak tahu..terima kasih kerana sudi

memberitahu..tapi..perlukah sampai terpekik...terjerit-jerit...?semua

 org memandang ke arah saya...saya thau awak marah dan semua

 orang tahu kelantangan awak dalam bersuara..tapi sekurang-

kurangnya jagalah air muka saya yang dikelilingi ramai......saya 

tidak membantah malah saya mendengar penuh teliti dan 

memberikan respon sehabis baik...saya menahan sekuat mungkin 

kolam air mata saya hingga bergegar badan tak membenarkan 

kehadiran air mata kecewa ...saya cuma.....mohon awak 

bercakaplah 
seperti biasa..tak perlu sampai sekuat itu....saya tak mahu

 gegendang telinga saya rosak....saya sangat menghargai andai awak

 mengambil baik dari kata-kata saya ini....saya minta maaf dan

 terima kasih.

engkau menawan !

engkau punya gaya walaupun tak kaya..buka paras rupa yang aku pandang sahaja.mungkin kau lihat ku banyak berbelanja tapi sebenarnya ku biasa-biasa saja.bertemu di muka buku ku jatuh hati padamu bukan tak nak mengaku tapi hati rasa malu.senyum mu menawan.MENAWAN.kau buat hati ku tertawan.ada sesuatu yang kau perlu tahu tentang diri aku dengan lelaki itu..meski dia bisa beri ku apa saja.tapi itu semua tidak boleh beri bahagia.BAHAGIA.

OraNG PenTIng DAlaM hiDUpKU


     ABAH DAN JUGA MAK







 MAK YG TEGAS TAPI BAIK HATI